Listar Agronomía por título
Mostrando ítems 382-401 de 1480
-
Efecto del tiempo de sonicación sobre los principales carotenoides, actividad antioxidante lipofílica y color de jugo de naranja
(San José, Costa Rica: Universidad de Costa Rica, 2020)El objetivo de este proyecto consistió en evaluar el efecto del tiempo de sonicación en jugo de naranja de la variedad Valencia sobre el perfil y contenido de los principales carotenoides, actividad antioxidante lipofílica ... -
Efecto del uso de un mejorador panario, gomas y potenciadores de sabor sobre el sabor salado de un pan blanco de molde reducido en sodio
(San José, Costa Rica: Universidad de Costa Rica, 2019)Se realizó un estudio sobre el efecto de tres ingredientes de uso común en panificación sobre el sabor salado propiedades fisicoquímicas de un pan blanco de molde. Se encontró, que el mejorador comercial causa diferencias ... -
Efecto del uso de un “primer” sobre la sensibilidad de pruebas de discriminación con diferente número de estímulos y su influencia sobre la memoria
(San José, Costa Rica: Universidad de Costa Rica, 2020)El objetivo de esta investigación fue analizar el efecto que puede tener el uso del ̈primer ̈ en 3 pruebas de discriminación no direccionadas (Triángulo, Dúo-Trío y Tétrada no especificada) y en la memoria de los panelistas. ... -
Efecto del uso del suelo sobre las formas de fósforo de un Andisol
(2015)The effect of agricultural land use on the forms of P in a Typic Hapludand was evaluated. An area of 8.4 ha composed of 3 adjacent lots, dedicated for over 20 years to secondary forest and plantings of sugarcane and coffee, ... -
Efecto preemergente del extracto de Pinus sp., en Arthraxon quartinianus (A. Rich.), en invernadero
(2020-09)Introducción. El extracto de pino puede presentar actividad herbicida. Objetivo. Evaluar el efecto preemergente de un extracto de Pinus sp. en invernadero. Materiales y métodos. Se realizaron dos experimentos en el invernadero ... -
Effect of ethanolic extraction, thermal vacuum concentration, ultrafiltration, and spray drying on polyphenolic compounds of tropical highland blackberry (Rubus adenotrichos Schltdl.) by-product
(2019)Tropical highland blackberry by-product (BBP) has high amounts of polyphenols including ellagitannins (ET) and anthocyanins (ATC). Information of the effect of different operations on ET is scarce. In this study, pseudo-first ... -
Effect of foliar applications of phosphites on growth, nutritional status and defense responses in tomato plants
(2020)The use of phosphite (Phi)-containing products as foliar fertilizers is a common practice in food production systems, yet their actual contribution as a source of phosphorus (P) for plant nutrition has been object of debate. ... -
Effect of freezing and cool storage on carotenoid content and quality of zeaxanthin-biofortified and standard yellow sweet-corn (Zea mays L.)
(2020)Influence of freezing temperature at –20 °C and −80 °C up to three months, and influence of storage at 4 °C up to fifteen days on carotenoid content and quality parameters in zeaxanthin-biofortified and commercial yellow ... -
Effect of Glyphosate Application on Sudden Death Syndrome of Glyphosate-Resistant Soybean Under Field Conditions
(2015)Sudden death syndrome (SDS), caused by Fusarium virguliforme, is an important yield limiting disease of soybean. Glyphosate is used to control weeds in soybean; however, its effect on SDS is not clearly understood. The ... -
Effect of hydrogen cyanamide on the endogenous hormonal content of pea seedlings (Pisum sativum L.)
(2008)Hydrogen cyanamide (HC) has been used to break bud and seed dormancy and to improve rooting in several species, responses usually associated with the action of plant hormones. However, very few studies have measured ... -
Effect of macronutrients and sucrose concentration on in vitro growth of Drosera capensis L. (Droseraceae) plants, and evaluation of six substrates for acclimatization
(2011-01)The effect of two concentrations of the Murashige and Skoog macronutrients (full and half strength), in combination with three concentrations of sucrose (1.5, 3.0 and 4.5% w/v), was evaluated on the in vitro growth of ... -
Effect of Maize Hybrid and Foliar Fungicides on Yield Under Low Foliar Disease Severity Conditions
(2015)Foliar fungicide use in the U.S. Corn Belt increased in the last decade; however, questions persist pertaining to its value and sustainability. Multistate field trials were established from 2010 to 2012 in Illinois, Iowa, ... -
Effect of mineral nutrition on the yield and bromatological characteristics of corn hydroponic green forage
(2018)The objective of this study was to determine the effect of mineral nutrition, applied through nutritional solutions, on the fresh yield (FY) and bromatological characteristics of corn hydroponic green forage (HGF). The ... -
Effects of coffee processing residues on anaerobic microorganisms and corresponding digestion performance
(2017)The objective of this study was to delineate the effects of different coffee processing residues on the anaerobic microbes and corresponding digestion performance. The results elucidated that mucilage-rich feed enhanced ... -
Eficacia de benomil y folpet sobre Fusarium oxysporum patógeno de la fresa
(2023)En Costa Rica el cultivo de fresa es importante debido a la generación de empleos en zonas rurales; sin embargo, se ha visto afectado por patógenos fúngicos que han provocado reducciones en el área sembrada. El hongo ... -
Eficiencia de aplicaciones de fósforo en los sistemas frijol tapado y espequeado a través de tres años
(Universidad de Costa Rica, 1995)Eficiencia de aplicaciones de fósforo en los sistemas frijol tapado y espequeado a través de tres años. Los factores culturales, tales como la presencia de un mantillo, puede influenciar la capacidad de la planta para ...