Listar Tecnología en Alimentos por título
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Extracción y caracterización parcial del almidón de banano verde utilizando una pectinasa
(2001)Se estudió el efecto que produce el tratamiento de la pulpa de banano verde (Musa cavendish) con una enzima pectinolítica sobre el rendimiento de la extracción de almidón. Inicialmente se evaluó el rendimiento agregando o ... -
Extracción y caracterización reológica y funcional del hidrocoloide de las semillas del chan (Hyptis suaveolens)
(2020-12)El chan (Hyptis suaveolens (L.) Poit) es un arbusto cuyas semillas al remojarse en agua forman un mucílago viscoso, compuesto por un hidrocoloide que presenta una gran capacidad de absorción de agua, con potencial para ser ... -
Feasibility of individual carotenoid quantification in mixtures using UV-Vis spectrophotometry with multivariate curve resolution alternating least squares (MCR-ALS)
(2022-02-09)A fast and low-cost analytical method to determine the concentrations of carotenoids (β-carotene, lutein, and lycopene) from mixed standard solutions or from fruit extracts (kiwi fruits, tomato paste, pink grapefruit juice, ... -
Formas de deposición de carotenoides en alimentos vegetales y sus posibles implicaciones en su bioaccesibilidad y biodisponibilidad
(2017-11)En las plantas, los carotenoides son generalmente biosintetizados y depositados en diferentes tipos de plastidios. En tejidos vegetales verdes, los carotenoides se encuentran dentro de cloroplastos, los cuales tienen ... -
Fruit Processing in Central America and Mexico
(2016)The fruit production and processing in Central America and Mexico are discussed in this chapter, considering the volume of production, the competitiveness that this crops have in the region and world, and some sociocultural ... -
Fruit-Based fermented beverages: Contamination sources and emerging technologies applied to assure their safety
(2023-02)The food and beverage market has become broader due to globalization and consumer claims. Under the umbrella of consumer demands, legislation, nutritional status, and sustainability, the importance of food and beverage ... -
Functional properties of coffee and coffee by-products
(2012-05)Coffee, one of the most popular beverages, is consumed by millions of people every day. Traditionally, coffee beneficial effects have been attributed solely to its most intriguing and investigated ingredient, caffeine, but ... -
Galletas de frijol: Fuente de hierro, proteína, fibra y potasio
(Revista Crisol, n. 12, p. 34-35, 2004, 2004)El artículo muestra una alternativa para consumir frijoles. Muestra las galletitas elaboradas a base de frijoles, banano y arroz, que además de ser sabrosas, proveerán de proteína, fibra y potasio a quien las consuma -
Headspace control and antimicrobials: Inhibition strategies to prevent the growth of Alicyclobacillus acidoterrestris in orange juice
(2022)Alicyclobacillus acidoterrestris can cause spoilage in orange juice that leads to consumer rejection. Six different orange juices were physiochemically characterized (pH, total soluble solids, titratable acidity, total ... -
Helados, natilla y queso con probióticos: Tecnologías al alcance del productor
(Revista Crisol, n. 12, p. 52-53, 2004, 2004)Con el fin de darle un mayor valor agregado a los productos lácteos en el país y propiciar una nutrición más saludable, el Centro Nacional de Ciencia y Tecnología de Alimentos (CITA) de la Universidad de Costa Rica, ha ... -
HPLC-DAD-APCI/ESI-MSn analysis of carotenoids and α-tocopherol in Costa Rican Acrocomia aculeata fruits of varying maturity stages
(2018-03)Carotenoids and tocopherols were characterised in the meso- and exocarp of wild-growing Costa Rican Acrocomia aculeata fruits. Comprehensive profiling of these lipophilic micronutrients in fruits of three varying maturity ...