Listar Ciencias agroalimentarias por procedencia "UCR::Vicerrectoría de Docencia::Ciencias Agroalimentarias::Facultad de Ciencias Agroalimentarias::Escuela de Tecnología de Alimentos"
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11'-α-Tocomonoenol is the major α-tocomonoenol isomer in cyanobacteria and microalgae from Costa Rica
(2022)α-Tocomonoenols are vitamin E-derivatives with a single double-bond in the tocochromanol sidechain. Currently, two congeners are known: 11′-α-tocomonoenol and 12′-α-tocomonoenol, the later better known as “marine-derived ... -
Analysis of knowledge, attitude, and practices (KAP) regarding food allergies in social network users in Costa Rica
(2022-04)Limited information exists about food allergies in Costa Rica. The objective of this research was to apply a knowledge, attitudes, and practices (KAPs) study to establish an initial database for the country. Data were ... -
Análisis cinético ultraestructural de la lipólisis de los glóbulos grasos lácteos
(1994)Se analizó cinética y ultraestructuralmente la acción de la lipasa pancreática sobre la grasa de leches naturales (de vaca y humana) y homogeneizadas, mediante el estudio de los glóbulos grasos lácteos y sus membranas. Se ... -
Análisis de posibles peligros en leche materna donada. Revisión
(2023)La leche materna donada es un recurso de alto valor que puede ser utilizado para la alimentación de neonatos hospitalizados y a término, por tanto, garantizar su inocuidad es imperativo. Esta revisión de literatura reúne ... -
Antibiotic Resistance and Food Safety: Perspectives on New Technologies and Molecules for Microbial Control in the Food Industry
(2023)Antibiotic resistance (ABR) has direct and indirect repercussions on public health and threatens to decrease the therapeutic effect of antibiotic treatments and lead to more infection-re-lated deaths. There are several ... -
Antimicrobial activities of phenolic extracts of coffee mucilage
(2023-06)The inhibition exerted by ethanolic extracts of coffee mucilage on the growth of bacteria was studied by microdilution in agar. The growth inhibition effect was evaluated for pathogenic or food spoilage related bacteria ... -
Antioxidant potential of coffee husks in fresh pork sausage
(2023-05-24)Coffee husks, a by-product of dry coffee processing, present a disposal problem in coffee-producing countries. Valorization of this residue is necessary to reduce its environmental impact and improve benefits to the producer. ... -
Aprovechamiento de un subproducto de la molienda seca del maíz en productos horneados libres de gluten
(San José, Costa Rica: Universidad de Costa Rica, 2018)El objetivo del trabajo fue caracterizar un subproducto de la molienda seca del maíz compuesto por diferentes fracciones granulométricas para su aprovechamiento en la formulación de dos productos libres de gluten con valor ... -
Aspectos relevantes de la producción de papaya en Costa Rica
(Situación actual de la industria papayera (pp.33-36).Yucatán, México: Centro de Investigación Científica de Yucatán (CICY), 2018)El capítulo desarrolla la situación de la industria de la papaya en Costa Rica. -
Avances en la epidemiología de los begomovirus y su vector Bemisia tabaci en Costa Rica
(2019)Desde inicios del decenio de 1990 y de manera casi simultánea, se empezaron a observar afecciones desconocidas en numerosos cultivos, sobre todo en regiones tropicales y subtropicales. Dichas enfermedades eran causadas por ... -
Ácidos clorogénicos presentes en el café: capacidad antimicrobiana y antioxidante
(2019)Introducción. Los ácidos clorogénicos son componentes de relevancia presentes en las diferentes partes del fruto de café; son básicamente ésteres de ácido trans-cinámico que poseen actividad antioxidante, hipoglicemiante, ... -
Bean (Phaseolus Vulgaris) Treatments Effect on Starch Digestible Fractions and Consumer Acceptability in the Production of Bean Wheat Cookies
(2017-09-25)The effect of bean (Phaseolus vulgaris L) treatment (raw bean flour, RBF, soaked bean gruel, SBG, and soaked and cooked bean paste, SCBP) in wheat composite cookie production on starch digestibility and consumer ... -
Begomovirus diversity in tomato crops in Costa Rica
(2023)Begomoviruses (Geminiviridae family) are characterized by their high recombination rate and a wide range of hosts, making their control difficult. In Costa Rica, various species of bipartite begomoviruses have been ...