Osmoregulatory capacity of the shrimp Litopenaeus vannamei at different temperatures and salinities, and optimal culture environment
artículo original
Autor
Bückle Ramírez, Luis Fernando
Barón, Benjamín
Hernández, Mónica
Metadatos
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Osmoregulation in Litopenaeus vannamei was studied in a factorial experiment at four temperatures (20, 24, 28 and 32 °C) and six salinities (10, 16, 22, 28, 34 and 40 ‰). The isosmotic related points for 20, 24, 28, and 32 °C were 754, 711, 822, and 763 mmol/kg, respectively. This species hyperregulates between at salinities of 10 and 20 ‰ and hyporegulates between 20 and 40 ‰. The isosmotic point in L. vannamei exposed to constant salinities changed in relation to temperature from 717 to 823 mmol/kg. For these experimental conditions, the T-S combination of 32 °C and 28 ‰ produced the best growth. La respuesta osmorreguladora de Litopenaeus vannamei se estudió en un experimento factorial con cuatro temperaturas (20, 24, 28 y 32 ºC) y seis salinidades (10, 16, 22, 28, 34 y 40 ‰). Los puntos isosmóticos relacionados para 20, 24, 28, y 32 ºC fueron 754, 711, 822, y 763 mmol/kg, respectivamente. Esta especie hiperregula dentro del intervalo de 10 y 20 ‰ e hiporegula entre 20 y 40 ‰. El punto isosmótico de L. vannamei expuesto a salinidades constantes cambia en relación a la temperatura desde 717 a 823 mmol/kg. Para estas condiciones experimentales, la combinación T-S de 32 ºC y 28 ‰ produjo el mejor crecimiento.
Colecciones
- Revista de Biología Tropical [2107]