Search
Now showing items 1-10 of 27
Challenges for Food and Nutrition Security in the Americas: Costa Rica and its commitment to sustainability
(2017-11)
As a small nation with high biodiversity and an extensive system of protected areas, Costa Rica will face particular challenges regarding food security over the next few years. Thus, whatever development model the country ...
Biology of the papaya plant
(2014-01-01)
The papaya plant (Carica papaya L.) has been described with a large variety of adjectives, which acknowledge the structural and functional complexity and the high phenotypic plasticity of this giant tropical herb (León ...
Vanilla protoplasts: isolation and electrofusion
(2015)
The vanilla plant is an orchid mainly commercialized for the production of vanillin. This compound is considered the second largest natural flavoring source in the world. In recent years, ...
Papaya
(2015-01-01)
Papaya (Carica papaya) is a semiwoody, usually single-stemmed, herbaceous plant (Fig. 1). It originated along the Caribbean lowlands of Mesoamerica and is now extensively and exclusively distributed in tropical and subtropical ...
Somatic embryogenesis and plant regeneration in peach palm (Bactris gasipaes Kunth)
(2013)
Peach palm (Bactris gasipaes Kunth) is a member of the family Arecaceae and is the only palm species with fully domesticated populations in the Neotropics. It is a multi-purpose but underutilized species. Today, fruit ...
Producción y exportación de sandía (Citrullus lanatus) en Costa Rica
(2014-11)
La sandía, Citrullus lanatus (Thunb.) Matsumura et Nakai, es una planta de la familia Cucurbitaceae, originaria de África Tropical. Esta especie es muy apetecida por sus frutos, aunque también se consumen sus semillas, ...
Seguridad alimentaria y nutricional en Guanacaste: el caso del territorio indígena de Matambú
(2014-11)
El objetivo principal fue aportar algunos elementos para el mejoramiento de la producción de hortalizas, maíz y frijol en el Territorio Indígena de Matambú, a partir de la investigación-acción y el estudio comparado con ...
Hidroponía en Guanacaste: una experiencia en el territorio indígena de Matambú
(2014-11)
El objetivo de esta investigación fue evaluar el desempeño de la producción de hortalizas en hidroponía en el Territorio Indígena de Matambú, utilizando diferentes sustratos, con el fin de identificar su eficacia como ...
Evaluación preliminar de 201 genotipos de ocho diferentes hortalizas (berenjena, chile dulce, zucchini, ayote, sandía, pepino, tomate y melón) cultivados bajo invernadero en Costa Rica
(2016-07)
El cambio climático puede tener grandes consecuencias en el cultivo de alimentos. Este capítulo hace una evaluación de características morfológicas, rendimiento y calidad de 8 diferentes hortalizas. Se presentan los cuadros ...
Caracterización económica de la producción de melón (Cucumis melo) en Costa Rica
(2016)
Capítulo de libro con resumen histórico del cultivo del melón en Costa Rica y la evolución de las diferentes variedades. Se presentan datos sobre la exportación de la fruta, el mercado nacional y el área cultivada a lo ...