Listar Tecnología en Alimentos por título
Mostrando ítems 326-345 de 401
-
Lipid-dissolved γ-carotene, β-carotene, and lycopene in globular chromoplasts of peach palm (Bactris gasipaes Kunth) fruits
(2014)High levels of β-carotene, lycopene, and the rare γ-carotene occur predominantly lipid-dissolved in the chromoplasts of peach palm fruits. First proof of their absorption from these fruits is reported. The structural ... -
Marine phenolic compounds: Sources, commercial value, and biological activities
(2023)The commercial value of phenolic compounds has increased in recent years due to their inherent health-related benefits. Marine phenolics are found in diverse natural sources such as seawater, macro- and microalgae, ... -
Membrane fractionation of gelatins extracted from skin of yellowfin tuna (Thunnus albacares): effect on molecular sizes and gelling properties of fractions
(2022-09)Membrane separation technologies allow the implementation of environmentally friendly and cost-effective processes to separate fine particles and molecules. Fractionation process of proteins from tuna skin gelatin was ... -
Método de determinación de residuos de captafol en plantas de trigo (Triticum aestivum L.) y suelo por cromatografía de gases
(1992-01)En este trabajo se describe un método sensible, simple y rápido para la determinación de residuos del fungicida captafol en muestras de plantas de trigo (Triticum aestivum L. cv. Jubilar) y suelo utilizando para su ... -
Método modificado para la determinación de ácido ascórbico en frutas por medio de cromatografía líquida de alta presión
(1993)Se incluyó, como modificación de un método de análisis para la determinación rápida de ácido ascórbico en frutas por medio de cromatografía líquida de alta presión, la utilización de ácido acético en la fase móvil y se ... -
Un método para evaluar cuantitativamente las condiciones sanitarias de supermercados
(1995)El objetivo de esta investigación, fue establecer un método válido para una evaluación cuantitativa de los aspectos sanitarios de los supermercados a nivel nacional. Para tal efecto, de una población de 210 supermercados, ... -
Método para la obtención de un extracto rico en taninos del ácido elágico a partir de frutos que contienen estos compuestos, y extracto obtenido usando dicho método
(2011-05-12)La presente invención se relaciona con el campo de la biotecnología y con los procesos que emplean tecnologías membranarias, y en particular se refiere a un método para la obtención de un extracto enriquecido en taninos ... -
Microbial safety and quality evaluation of UV-Treated, cold-pressed colored and turbid juices and beverages
(2018)The growing demand for fruit and vegetable juice blends, with improved nutritional and sensory attributes, has prompted the industrial adoption of nonthermal processing technologies, including UV light. Limited studies ... -
Microbiología de zanahoria, tomate y repollo de agricultura orgánica y convencional en Costa Rica
(2023)Introducción. El interés de la población por el consumo de productos frescos como las hortalizas ha ido en aumento a través de los años. Existen diferentes métodos de cultivo para producir hortalizas como zanahoria, tomate ... -
Modelling the effect of salt concentration on the fate of listeria monocytogenes isolated from Costa Rican fresh cheeses
(2021-07)“Turrialba cheese” is a Costa Rican fresh cheese highly appreciated due to its sensory characteristics and artisanal production. As a ready-to-eat dairy product, its formulation could support Listeria monocytogenes growth. ... -
Monitoring and modelling of physicochemical properties of papaya chips during vacuum frying to control their sensory attributes and nutritional value
(2021-06)Vacuum frying is an alternative technology to obtain fruit snacks with higher sensory and nutritional quality compared to traditional fried snacks. Vacuum frying of a carotenoid-rich fruit (red-fleshed papaya) was performed ... -
Nitrogen/protein and one-step moisture and ash examination in foodstuffs: Validation case analysis using automated combustion and thermogravimetry determination under ISO/IEC 17025 guidelines
(2021-11)Method validation within food science is a not only paramount to assess method certainty and ensure the quality of the results, but a pennant in analytical chemistry. Proximate analysis is an indispensable requirement for ... -
Obtención de jugo clarificado de banano en el nivel de planta piloto
(1995)Las condiciones generales del proceso de obtención de jugo de banano empleadas en este estudio, fueron definidas en el nivel de laboratorio por Víquez et aI. (1981). Para su implementación en el nivel de planta piloto fue ... -
Palatability and Voluntary Intake of Three Commercially Available Sports Drinks and Unflavored Water during Prolonged Exercise in Hot and Humid Conditions
(Medicine & Science in Sports & Exercise: 39(5), p S315, 2007-05)PURPOSE: This study compared the palatability and voluntary intake of beverages that have different sensory characteristics, between male and female athletes while running or racewalking in a tropical climate. METHODS: ...