Show simple item record

Basal sprout control in peach (Prunus persica (L) Batsch) with chemicals

dc.creatorSancho Mora, Guillermo
dc.date.accessioned2019-08-08T20:28:00Z
dc.date.available2019-08-08T20:28:00Z
dc.date.issued1983
dc.identifier.issn1011-8578
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/10669/78609
dc.description.abstractEn la Estación Experimental Fabio Baudrit, Subestación de Fraijanes, se escogieron áboles de melocotón de las variedades Big Boston y Hall’s Yellow injertados sobre durazno criollo para evaluar el efecto de tratamientos con ácido naftalenoacético al 1% y 1,5%; glifosato 1,5%; así como el corte manual con tijera de podar, para reducir el número y tamaño de los brotes basales. Dos meses después de aplicados los tratamientos, se contaron y midieron los brotes presentes y se encontró que el tratamientos con ácido naftalenoacético al 1% fue el más efiiente y económico. El glifosato tuvo efecto tóxico en las plantas y el corte con tijera no controló el rebote en forma efectiva. No se observaron diferencias entre las variedades.es_ES
dc.description.abstractAt the Fraijanes Sub-station of the Fabio Baudrit Experiment Station, in the upper Central Valley of Costa Rica, peach trees of the big Boston and Hall’s Yellow varieties, grafted on criollo (local) peach rootstock, were used to evaluate the reduction of basal (stock) sprout size and number by the following treatments: naphthaleneacetic acid, 1% and 1,5%; gliphosate, 1,5% manual cutting with shears. Two months after treatment application, all basal sprouts present were counted and measured. Naphthaleneacetic acid at 1% was the mostefficient and economical in reducing sprout number and size. Gliphosate had a toxic effect on tree tops, and shear cutting failed to control sprouting effectively. No differences between both varieties were observed.en_US
dc.formatapplication/pdf
dc.language.isoeses_ES
dc.publisherUniversidad de Costa Ricaes-ES
dc.rightsTodos los derechos reservados 1983*
dc.sourceBoletín Técnico, Vol 16(2), pp. 1-4es_ES
dc.titleControl de brotes basales en melocotón (Prunus persica (L) Batsh) con agentes químicoses_ES
dc.titleBasal sprout control in peach (Prunus persica (L) Batsch) with chemicalsen_US
dc.typeartículo original
dc.description.procedenceUCR::Vicerrectoría de Investigación::Unidades de Investigación::Ciencias Agroalimentarias::Estación Experimental Agrícola Fabio Baudrit Moreno (EEAFBM)es_ES


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record